Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A sisakos kaméleon

2019.07.03

Sziasztok!

Először is a sisakos kaméleonról van szó :) A képen az én csajszim látszik aki nagyjából 1 éves, vagyis nemsokára másfél, ha minden igaz. Sajnos pontos adatot nem tudok, mivel nagyobb korában került hozzám.

Néhány infó és tévhit:

- Az egyik legfontosabb amit tudni kell róluk, hogy nem mind esőerdei fajok és minden fajnak más-más igéye van. Például a párduc kaméleonok madagszkárról származnak így teljesen más igényei vannak, mint a fél-sivatagos területekről származó sisakos kaméleonnak. 

- Nem, a színüket nem a környezethez választják. A színükkel beszélnek. Bár a sisakos kaméleon nem a legszínesebb faj, de jól ki tudja fejezni magát. Ha jókedvű szép zöld, ha napozik barnás lesz, alvásnál pedig gyönyörű "pizsomát˝ öltenek.

- A legtöbb sisakoskaméleon nem szereti ha babusgatják, sőt nem viseli el ha fogdossák. Persze mindig vannak kivételek.

- Egy terráriumban nem tartható több!

 

Terrárium

 

A sisakos kaméleon tartása nem tűnik nehéznek, de fontos, hogy mielőtt megveszed az állatot tisztába légy azzal, mit vállalsz.

Ha kicsiként veszed eleinte elég egy kisebb terrárium, ami jó ha úgy 30x40x50 cm. Mindenképp álló terrárium kell. Ezt fél-1 éves kora között le KELL cserélni egy nagyobb véglegesre ami legalább 50x50x80 cm legyen.

De nem elég csupán erről gondoskodni. Szükség van ágakra, növénykre, talajra, itatóra és nem utolsó sorban lámpákra. Az ágakat úgy rendezd el, hogy a legtöbb vízszintes legyen és a lámpák alatt is legyen, hogy tudjon napozni. A vízszintes ágak között legyen függőleges is, hogy könyebben tudjon közlekedni.

A lámpákat nézve szükség van egy UVB és egy melegítő lámpára. UVB-nek t5ho-t ajánlok (arcadia) 12%. A melegítő lámpát a terrárium méretéhez kell igazítani, illetve hogy milyen tavolságra van elhelyezve a napozótól.. Az UVB-t ajánlott évente legalább egyszer cserélni, mivel idővel csökken a sugárzása.

A talaj függhet a kaméleon nemétől is. Lányoknál ajánlottabb a kókuszrost, a tojásrakás miatt, mivel ilyenkor alagutat készítenek és oda rakják le a tojást. Ez megoldható egy tojóládával is. Fiúknál szinte midegy, akár üres is lehet, vagy műfüvet is lehet alkalmazni. Inkább ízlés kérdése.

Szükséges lehet egy csepegtető, amit akár vásárolhatunk, vagy ha takarékoskodnánk készíthetünk házilag is. A mini vízesét nem javaslom, mivel felhalmozódhatnak benne különböző baktériumok. Fontos hogy ne állóvizet kínáljunk neki, mivel csak a mozgó vizet ismerik fel (a természetben esőcseppeket nyalogatnak le a levélről). Valaki jobban szereti pipettából itatni, mivel így jobban nyomon követhető a folyadékbevitele. A kaméleook többsége szegyenlős ivó, még én sem láttam inni a sajátom. Ha a szem nincs beesve és a vizelete is rendben van, akkor nincs ok aggodalomra. 

Házilag készíthető csepegtető:

- Csak egy üres petpalack és gyógyszertárból párszáz forintért beszerezhető infúziós szerelék szükséges.  A kupakot ki kell lyukasztani, úgy hogy az infúziós szereléket bele lehessen illeszteni és már használható is.

 

                                                                             Tartás 

 

Talán a legfontosabb infó ezzel kapcsolatban, hogy nem társas lények. Ne tartsunk több egyedet egy terráriumban. Ha több van, úgy helyezzük a terráriumokat hogy ne lássák egymást, ugyanis ez stresszt okoz, ami megrövidíti az élettartamukat. 

Kálcium és vitaminok:

Kálciumot MINDEN etetésnél érdemes használni, hiszen fontos a hüllők számára. A nagy kérdés, ami gyakran felmerül, az az, hogy d3 vagy mentes legyen. Sokan úgy tartják, hogy bár zsírban oldódó vitamin, nem igazán lehet túladagolni. Azonban megfelelő világítás mellett lehetséges túlzásba vinni, ami halált is okozhat. Én mindkét kálciumot használom. A d3 tartalmút havonta két napig alkalmazom, a többi napon pedig csak a menteset használom. Ha a kálcium mennyisége amit adunk túl nagy, akkor kicsapódik, amit a kaméleon orránál fehér rétegként veszünk észre. Ezt vizes zsebkendővel könnyen eltávolíthatjuk és próbálkozhatunk kevesebb kálciummal is.

A vitamint hasonlóképpen alkalmazom, abból is a d3 menteset. Havi két nap multivitamin bőven elég számukra. 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.